İşe Nerden Başlamalı ? Yeni Mezun Ziraat Mühendisi


Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huyhuyhuy
sayın akın selçuk, bahs ettiğiniz, dizayn gurup, kredilendirmeyi kendi yapıyor mu? Bilgi varmı, ve bir dekar sera maliyeti için bildiğiniz bir fiat varmı.Yani piyasa fiatlarından farklımı dizayn gurup un fiatları.


Bu işin garantisi çıkan ürünün bütün hal fiyatlarından daha yüksek bir fiyatla satabiliyor olmanız. Ürünü serayı kuran sizden alıyor. Fakat onun istediği kriterlerde yetişmeniz gerek.

Kuruluş sadece sera ve içindeki yetiştirme ekipmanları için yapılıyor. Elektrik panonuzu ısıtma düzeneğinizin inşası gene size ait oluyor. Tam olarak anahtar teslim sayılmaz.

Bu çok büyük bir yatırım çünkü bir hasatta bir tırın tam dolması için en az 10 dekar büyüklüğünde bir sera kuruluyor. Yüksek teknoloji serası olduğundan ve burada hazır garantili gelirin ödemesi de yapıldığından dekar maliyeti 200binleri buluyor. Fakat bu para ilk yıl geri dönebiliyor. En çok 3 yıl sonra

harcanan para cebe geri girmiş oluyor.

Kurucu firma kredilendirmeyi kendisi yapmıyor. Fakat yardımcı oluyor. Kredi konusunda siz ve banka muhatab. Ayrıca bu sisteme benim bildiğim bir destek çercevesinde ve eylül ayına kadar başvuru pozisyonunu tamamlamak şartıyla devletten 500bin liraya ya kadar hibe desteği almak imkanı var. Belki başka bir destekte daha çok imkan sunuluyordur. Bu desteklerin kapsamı oldukça geniş ve bazen yorum gerektiriyor.

Zaten verdiğim ikinci örnek Alara fidancılıkta aynı sistemle üretilen ürünü geri alıyor. Üstelik dediğim gibi daha küçük yatırımlar sözkonusu olabilir. Lüks bir fidanın 20 lira olduğunu ve 3 metre aralıklarla fidan dikeceğimizi hesaplarsak 1 dekarla 50 dekar arasında bir kiraz bahçesi kurulabilir. gerçi Alara fidancılığın istediği bir alt sınır alanı var mı tam bilmiyorum ama 1 dekar az bile olsa 3 - 4 dekar kiraz bahçesi yeterince üretim çıkarır. Yani illede 10 dekar yatırım yapacaksın deneceğini sanmam. Bu gfidanlardan özel bir kiraz çeşidi çıkıyor. Sizden alıyorlar ve kendi pazarlarında satıyorlar. Siz sadece yetiştiriyorsunuz.

Üstelik domates serası için ekonomik açıdan, ısıtma , ışıklanma süresi bakımından belli bölgelere bağımlı kalmak zorundasınız, nakliye gideri bakımından üretim alanınını daha küçük yapamıyorsunuz. Kısıtlı imkanlarla yapılamaz. Fakat yapılabiildiğinde her yıl piyango biletinize büyük ikramiye vurmuş gibi kazanan biri haline gelinir.

Fakat küçük bir kiraz bahçesi Bir çok yerde kurulabilir. Fidancıya satmazsanız halde gene satılır. Hatta direk bahçeden ağacın üzerinde satılır.

Alım garantili tarımsal üretim yapma işi oldukça iyi bir sistem. Ben En büyük ve en küçük iki uçtan örnek vermeye çalıştım.

Borçlanmadan kurulacak ve zamanla kendi kendine büyüyecek bir üretim yeri kurmak çok daha mantıklı.

Topraksız tarımın da, toprakta tarımında sürprizleri vardır. Bitkinin sizinle dalga geçme ihtimali de vardır.

10 yıldır domates yetiştiren bir çiftçi bu sene ilk defa domatesin farklı bir yüzünü görebilir. Çünkü bitki canlıdır.

Önkeki yazımda örneklediğim gibi adam yıllardır bu bahçe 2,5 ton kayısı verir diye biliyorken aynı ağaçlar bu yıl 15 ton veriyor. Yıllardır her gün görüşüp konuştuğu gözü gibi bakımı yaptığı ağaçlar. Bunun tam terside olabilir. Yapılacak bir yanlış ağaçların o yıl size küsmesine de sebebiyet verebilir. Yada seradaki domatesler çiceklenir ama meyve bağlamaz. Oturur ağlarsınız.

Bitkisel üretim kesinlikle ciddiye alınıp bitkinin hızına ayak uydurarak yapılacak bitkisel bir arkadaşlıktan geçer.

Saygılar.

06/05/2009 :  10:15:40 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder