Üretilen Bir Malın Satış Fiyatı Ne Kadar Olmalı ?

Örneğin elektrik süpürgesi,

Yıllar önce piyasaya çıktılar. Lüks araçlardan sayılıyorlardı. Yüksek fiyatlarla çıktılar ve çeşitlendiler. Fiyatları uzun süre düşmedi. Hatta farklı ve fonksiyonel modelleri çıktıkça fiyatları daha da yükseldi. Derken ev gereçleri piyasasında patlama oldu. Üreticiler çoğaldı. Üretim yapmak kolaylaştı, Dünya küçüldü. İthalat kolaylaştı. Eskiden müşteri sadece yüksek gelir seviyesindeki kitlesi kısıtlı bir kitle iken her türden tüm evler hedef kitleye dönüştü.

Bu noktada fiyatlar bir süre eski yüksek seviyesinde direndi. Lüks imalat yapmak zorlaştığı halde bütün süpürgeler sanki çok mükemmel üretilmişler gibi pahalıydı. Müşteri burada
piyasayı zorladı. Müşteri kitlesi artık elektrik süpürgesine fiyat biçebilir hale geldi. Fiyatını bin lirada tutmaya çalışan süpürgelerin satışı iyice düştü. Çünkü bin liralık süpürgeler de 200 liralık süpürgeler de aynı plastikten yapılıyor ikisinin de ekonomik ömrü bir kaç sene ile kısıtlı kalıyordu. 5 katı fazla para ödenen bir eşyanın sudan ucuz olanı kadar dayanabildiğini gözlemek fazla zaman almadı müşteri kitlesi tarafından.

Şimdi 60 liraya elektrik süpürgesi var piyasada. Ucuzunu alıp bir kaç yıl sonra yeniden almak, 1500 liraya alıp 3 yıl sonra heryerinin parçalandığını görmekten daha cazip geldi insanlara. Şimdi 100-300 lira aralığında satılan elektrik süpürgeleri dünyayı kaplamış durumda.

Burada fiyatı belirleyen tek unsur son kullanıcı. Bu sektörde üretici kaybetti. Şimdi bir firma 10 yıl garanti verip harika bir süpürge yapsa bile üzerine maliyetini kurtarıp iyi kazandıracak bir fiyat koyamaz.

Bu sektörü Almanların Amerikalıların ve bir kaç Avrupa ülkesinin elinden alan Çinliler oldu. 100 liraya satılan süpürgeler oldukça da iyiler. Oturup nasıl bir hesap yapılırsa yapılsın 100 liraya bu süpürgeler üretilemez. Buradaki mantığı henüz çözebilmiş değilim, sübvansenin etkisimidir Çinde bakır, plastik hammadesi ve enerji çok mu ucuzdur sadece işçi maliyetinin düşüklüğü bu durumu ortaya çıkarabilir mi bilemiyorum.

Ancak bizim baktığımız nokta maliyet hesabı ile üzerine konacak karın ne kadar olacağı bunu neyin belirleyeceği. Bunu müşteri belirliyor. Doğru ürün ve fiyatta kalmak size kalıyor. Elektrik süpürgesi yanlış ürün mesela.

05/02/2012 :  20:15:59 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder