Köpek Kiralama Mağazası.

Atın bakımı köpeğinkinden ucuz olmaz. At adamı teper köpek tepmez. Para harcatma bakımından yani.

Pet magazalarını kapattırmak yerine mezbahaları kapattırmak için yapılacak bir mücadelinin daha fazla sayıda hayvanı kurtaracağına eminim. Tavuk çiflikleri ve mezbahalar kapandı mı duygusal açıdan tüm sorunlarımız hallolacaktır inşallah. . .

Bir konudaki mücadele bir işe yaramayacaksa onunla iştigal etmenin hiç bir gereği yoktur.

İnsanlar ne et yemekten, ne de hayvan beslemekten vazgeçmeyecekler. Özellikle hayvan severlik ya da hayvan hakları, insanları umursamaz bir noktada ise asla sonuç alamayacak demektir.

Ben olsam petleri kapattırmaya çalışmak yerine kurallarını düzenlettirirdim. Her aklına esenin köpek gezdirememesini sağlamaya çalışırdım. Mesela hayvan beslemek isteyen ehliyet alır gibi bir kursa gitmeli ve yetki edinmeli diye çırpınırdım.

Hayvanlar insanların zevkleri için yok tabiki de. Sırtlarına binmişiz etlerini yemişiz. Bazılarını evde beslemeye kalkışmışız.

Yumurta çiflikleri ne feci bir durum mesela. Fabrika gibi yumurtluyorlar. Gün yüzü görmeden kesilip ölüyorlar.

Süt sığırları, buzağısını doya doya koklatmazlar. Her gün makine ile sütünü sağarlar. Biraz verimi düştümü kesip kavurma yaparlar. Buzağıların doğduğu günlerde yan ahırdan anneler ve buzağıları biri birlerine seslenir bütün gece. ilginç bir böğürtüdür. İyi ki küfretmeyi bilmiyorlar.

Can olmak akıllı olmak anlamına gelmiyor. Akılda kriterimiz insan aklı. En akıllıları 3-4 yaşında çocuk hissiyatında oluyorlar. Köpeklerin, kedilerin ve süt ineklerinin basbaya hissiyatı var. Bizzat gözlüyorum. Ama akıl seviyeleri çok düşük. Biraz eğitim hemen unutturuveriyor tüm geçmişlerini.

Bizim gibi hesap kitap yapamıyorlar uzun vadeli. Anlık hesapları var ama bir kaç güne yayılmış bir politika üretmeleri mümkün değil. İşte bu durum onları kullanılabilir yapıyor.

İnek kesileceğini gayet güzel idrak eder. Ama bir karar veremez. Kesilmekten kurtulmak için kaçması gerektiğini bilemez. Kaçan inekler beni kesecekler diye değilde ortamda kargaşa olduğu için içgüdüsel kaçarlar. Onları huzursuz eden bir ortam varsa dürtü çalışır " yürü, ilerle, kovalayan varsa koş, hoşuna giden bir yer görene kadar ilerle" .

Basit robotik zekadır ötesi yoktur. Köpeklerdeki zeka az biraz daha çok ama gereği kadar değildir. Eziyet gören bir köpek kaçması gerektiğini bilir ve uygular mesela. Ama iki gün sonra eziyet eden gibi birini görünce yaklaşır tekrardan. Havlayıp duran bir köpek iki günlük eğitimle havlamayan bir köpek yapılır. Epeyce kolaydır. Kişilik karekter geliştirmesi pek mümkün değil bu hayvanların. Onların bazı dürtülerine biz yakıştırma yaparız çok karakterli köpek diye.

Özgürce yaşayan hayvanlar ütopyada bile yok belkide. Ütopyada yemek yenmiyor mu ?

Hindistan sokaklarında özgürce dolaşan ineklerin hayatları çok mu güzel , özgürler mi gerçekten ?

Hanumon maymun tanrının memleketinde asgari ücretli çiftler evlendiklerinde zayıf yüzleri ile bir maymun heykeli önünde saygı gösterinde bulunuyorlar. Bir mabette özgürce yaşayan maymunlara bakıp mutlu oluyorlar. Bu maymunlar elektrik tellerinde ölüyor. Rakip sürü ile sürekli savaş halinde oluyor. Kendi sürüleri içindeki hiyerarşi ile sürekli mücadele etmek zorundalar. Zaman zaman açlıktan ölüyorlar. Özgür değiller.

Hayvanların yaşayacağı topraklarda yaşam düzeni kurup, onların yaşam alanlarını işgal edip, hayvanların özgürlüğü için savaşmakta neyin nesi ? Evine iki köpek beş kedi alıp besleyenler hayvanlara özür borçları olduğunu düşünüyor. Bu yüzden evlerine alıyor. Ya da hayatlarındaki bir boşluğu doldurmak için.

Bazen de çoçukların zoruyla nasılsa bir kaç ay sonra atarız gider diye.

Bir hayvanla dost olana ben pek rastlamadım bu pet konusunda.

Petleri denetlemek anlamlı ama petleri kapatmak çok saçma. Her pet lafının yanına shop kısmını siz otomatikman koyun. Ben üşendim.


21/03/2012 :  19:53:53 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder