Öğretmenlik Başvurusunda Yaş Sınırı

Öğretmenliğe başvurmak için yaş sınırı nedir sorusuna güncel, kanuni cevabı bulmakta, işin içinde biri olarak epeyce zorlandığım için bunun kıymetli bir cevap olduğuna kanaat getirdim. Bu bakımdan yazayım da en azından üç beş kişiyi bu sıkıntıdan kurtarayım dedim . . .

2010 Mayıs-Haziran atamaları yapılmaya başlandı. 2010 Temmuz ayındaki KPSS sınavı sonucunda da bir çok öğretmen ataması yapılacak.

Ancak çevremde bu konuda başvuru yapmak isteyen vasıfları uygun olduğu halde yaş sınırının neresinde olduğunu tam olarak bilemeyen insanlar var.

Ayrıca acizane yazdığım bir kaç yazıyı okuyup bilse bilse bu sorunun cevabını Akın kardeşimiz biliyordur diye bir medet eposta atanlarda mevcut.

Güzel girişler yapıp sonrada "ben başvursam olur mu" diye soran herkese de ;  "yok kardeşim benim bu işlerle ilişkim nreden bileyim"  diye cevap yazmak mümkün olmuyor.  İnsan sıkılıyor.

Önce okulda bu mesleğin yıllardır içinde olanlara sordum. Çoğu bir cevap verdi ama kaynak neresi, bu bilgi hala güncel mi dediğimde bilmiyoruz dediler.

Başladım araştırmaya. Tebliğler dergisi, resmi gazete, google ve ilgili bloglar-siteler, olmadı aksakallı dede . . .

Çok cevap buldum amma, güncel olduğuna kesin kanaat getirdiğim, göğsümü gere gere budur işte diyebileceğim cevabı bulamadım.

Nefesimi tutup iyice bir daha araştırdım. Sıradan bir vatandaş olarak sonunda mutlu sona ulaştım. Zor iş ülkemizde sıradan vatandaş olmak vesselam. Çok dayanıklı ve uzman olmak gerek bir çok konuda canı yanmamak için !

En güncel cevap burada de olsun diye yazıyorum.


Öğretmenlikteki yaş sınırı kaçtır ? 
Bakınız son geçerli cevap buydu.  Ama artık değil !!!


Alıntı Yapılan Metin
Öğretmenlik görevine aday olarak ilk defa atanacaklar bakımından, 31.12.2004 tarihi itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak (01.01.1966 tarihi ve sonrasında doğanlar) gerekmektedir. Bu sınırlama diğer kamu kurumlarında çalışıp da ilk defa öğretmen olarak atanacaklar için de geçerlidir. Örneğin bir kamu kurumunda mühendis olarak çalışıp da, öğretmenliğe atanma şartlarına haiz bir adayın naklen geçiş başvurusunda bulunabilmesi için 40 yaşından gün almamış olması gerekmektedir.


Bu ifadeye göre şimdiki  KPSS ye öğretmenlik için gireceklerin 44 yaşını tamamlamış 45 yaşından gün almakta olanların ay farkıyla başvurma ihtimali vardı. Ancak atama, başvuru daha ileride bir tarihte olacağına göre 43 yaşını bitirip 44 yaşından dan gün almakta olanların sınava girmesi daha akıllıca olurdu. Atanma gününü baz alan bir kanun yani. 

Fakat bu tarih değişti ;

Değişikliği insanlar dyumuşlar ama işlerine geleni anlamışlar. Öğretmenler bile diyor ki öğretmenlik yaşı yükseltildi. Yaş sınırı yukarı çekildi.  Bunu duyan bir çok kişi bu bilgiyi teyit ettirmek için şöyle biraz daha akıllı gördüğü, kalıbını beğendiği, bir eğitim kurumunda yer kaplayan kişilere danışmaya başladı.

 Bakalım doğru muymuş ?

Alıntı Yapılan Metin:

3) Öğretmenlik için yapılacak başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak,


Yani anlayacağınız şudur ; Temmuz 2010 KPSS ye girdikten ve bir puan aldıktan sonra öğretmenlik için başvuruyu yaptığınız gün itibariyle 39 yaşını bitirip 40 yaşından bir gün bile almamamış olmanız gerekli.

39 yaşından gün almakta iseniz başvuru yapabilirsiniz. Başvuru günü başladığında daha 38 yaşında olmalısınız.

Bütün bu bilgiler ilk başvuracaklar için geçerli. Kadrolu öğretmen iken istifa edip yeniden başvuruyorsanız bu yaş sınırlaması ile ilginiz yok.

Sözleşmeli çalışan öğretmenler için de özel olarak çıkarılmış başka kurallar geçerli.

Ücretli öğretmenler başvuruyorsa ilk başvuru gibi değerlendiriliyor. 38 bitmiş 39 dan gün alınıyor olunacak. Başvuru gününün başladığı tarihde.

ÖSYM ve MEB nın yalancısı olarak yazdığım son bilgiler bunlar arkadaşlar. Değişmezlerse son durum böyle. Şahsi fikrim değişmezler.

Çünkü artık güncelleme gerektirmeyen bir ifade bulmuşlar. Başvuru günü 40 yaşından gün almamış olmak.  Yani 39 dan gün alıyor olmak. Yani en fazla 38 bitmiş olmak.

Yani KPSS ye öğretmenlik sınavına girecekler bundan sonra, hangi yılda olursak olalım  KPSS sınav sonucu ile öğretmenlik başvuru formunu dolduracakları gün 40 dan gün alıyor olmayacaklarsa başvurabiliyor olacaklar.

Bu arada 2010 KPSS başvuruları artık bitti. Yani 39 dan gün alıyorsanız seneye kaldığınızdan ve dona kaldınız. Artık öğretmenliğe başvuramazsınız. 

Bakanlık kadrolarına veya bazı başka mühendislik dallarına atanmayı umut edenler için farklı yaş sınırlamaları var. Yukarıdaki bilgiler sadece öğretmenlik başvuruları için düzenlenmiş durumda.

Sonuç olarak son yapılan ve kendi kendini güncelleyecek şekilde yazılmış olan kanun, öğretmenlik yaş sınırını yükseltmek yerine aşağı çekmiştir. Bilinenin tam tersine başvurmak için artık daha da genç olmak gerekmektedir.

Saygılar . . .

29/05/2010 :  21:07:42 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder