Tavuk Çiftliği

Ciddi olarak bu konuda yatırım yapmak düşüncesi olanlar için piyasanın bazı saptamalarını burada paylaşmak isterim.

Önümüzdeki günlerde gerek yaş meyve sebze ve gerekse kırmızı et fiyatları engellemez şekilde yükselecek. Bunun meyve sebze veya kırmızı et üretimindeki daralmalarla alakası yok. Bolluk olsa bile fiyatların yükselmesi bekleniyor ülkemizde. Belli bölgelerde, örneğin İç Anadolu da, düşük seyreden gıda fiyatları dünya standartlarına çekilecek ya da çıkarılacak. Bazı bölgelerde fiyatlar zaten dünya standartlarını şimdiden yakalamış durumda. Kalan bölgelerde de müteakip yıllarda gıda fiyatlarının artması muhtemel sonuçtur. Her türlü üretimin hızla entegrasyona doğru gitmesi Türkiye' nin tüm dünya
pazarlarına çıkabilmiş olması bunun başlıca sebebidir. Son iki cümledeki durum ayrıca küçük ve ektansif (kabaca, basit, ilkel yöntemlerle) üretim yapmakta ısrar eden ya da buna mecbur kalan tacirlerin daha da zora girmesini sağlamaktadır. Bu bakımdan kurulan her türlü üretim işletmesinin ensantif şekilde kurulmaya çalışılması ve büyümeye planlanmış şekilde hareket etmesi gelecekleri açısından çok faydalı olacaktır. Kırmızı et fiyatlarında aşırı bir patlama olmasını belki ithalatın serbet bırakılması ve et satış bayilerinin kurulması ile önlenmiş olsa da dünya fiyatlarından daha aşağıya çekilmesi pek mümkün olmamıştır. Yavaş yavaş da olsa artacaktır. İşte bu durum bu başlığın vurucu noktasıdır !!!

Bugünün rakamları ile kurulan beyaz et işletmesinin ileride ki ürün satış fiyatları artacaktır.

Bugün bir tavuk çiftliği kuran müteşebbis önümüzdeki on yıl içinde ne kadar isabetli bir karar verdiğini anlayacaktır. Ancak her zaman söylediğimiz gibi ; yeterli işletme sermayesi olmayan kırırk dökük kurulan ve kazanacağı para ile işletmeyi çevirmeyi hayal eden tüm üretim haneler batmaya en karlı iş kolunda bile batmaya mahkumdurlar.

Tavuk işletmesi olan bir kaç tanıdığım arkadaşım var. Umduğunu bulamayanlar bile gelecekleri için bir kaç yatırım yapabildiler. Konya da tavukçuluk sektörü fena değil. Bir çok işletme mevcut. Bunların çoğunda işletme sermayesi eksikliğinin sıkıntıları yaşanıyor. Ancak batıp gidene henüz rastlamadım. Bazıları çok zor duruma girdiler ancak bunun sebebi üretimi sağlıklı şekilde sürdürecek paralarının olmamasıydı. Bunlardan da en azından paralarını kurtaracak devir müşterisi bulabildiler.

Tavsiyem şudur ki ; Bu işe kalkışanların bir çiftlik devir alsalar bile mutlaka bir takım otomasyonları ve kaliteli üretim yapmaya yönelik revizyonları yapmaya para ayırmaları şeklinde olacaktır. Avrupa ve Amerika' da ki bazı tavuk işletmelerini internet yoluyla bile olsa incelemekte fayda var. Bir çok tavuk işletmesinde gerek yumurta ve gerekse beyaz et üretimi için geliştirilmiş çok basit ve ucuz teknik yöntemlerden bihaber olmaları ve bu yöntemlerin hiçbirini uygulamamalarıdır. Suluklar, yemleme şekli, basit hijyen kuralları rutin muayeneler, stres azaltma bilgili işçi çalıştırma ve benzeri şeylerden söz etmekteyiz, atla deve işlerden değil.

Bir sektörün geleceğinin parlak olması ve hali hazırdaki piyasasının güzel olması sizin iyi para kazanacağınız anlamına gelmez sayın okurlar !

İster tavuk çiftliği ister bakkal, fark etmez. Bir işletme kurmanın bir işe girmenin değişmez fizik kuralları vardır. Yer çekimini görmezden gelen yere düşmeye mahkumdur.

İyi sektör. Altından kalkabilecekseniz girin derim.

Saygılar ve başarılar dilerim.

12/10/2011 :  17:48:04 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder