Ne Satsam Kar Ederim Mi Demiştiniz ?

Kısa sürede amorti ediyor

Türkiye'deki en büyük topraksız tarım yatırımlarının sahibi ise İzmirli Agrobay Seracılık. Agrobay Seracılık'ın sahibi Hasan Şentürk, "2007 yılında hayata geçireceğimiz 20 milyon euroluk ek yatırımla Meksika'nın liderliğini elinden alacağız" diyor.

Yatırımın karşılığını bir yılda alacaklarını söyleyen Şentürk, "Topraksız tarım kültürünün avantajları verimlilik ve kaliteyle sınırlı değil. Bu kültürde yetişen ürünlerin ihraç pazarları da daha geniş ve sorunsuz oluyor. Böylece yaptığınız yatırım kısa zamanda geri dönüyor" açıklamasını yapıyor. Geçen yıl Akdeniz Sineği nedeniyle Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının durduğunu ancak


Agrobay'dan Rusya'ya satışın aksamadan sürdüğünü belirten Şentürk, şöyle devam ediyor: "Agrobay'da yıllık üretim 8 bin tonun üstünde. Gelecek yıl 12 bin tona ulaşılacak. Domates, biber, salatalık çeşitleri üretimde ağırlıklı. Ayrıca Avrupa'nın tercih ettiği brokoli, marul, maydanoz ile kavun ve karpuz da çeşitler arasında. Üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. İhracat ciromuz ise yıllık 8 milyon euroyu aşıyor. Hedefimiz önümüzdeki yıl 10 milyon euroluk ihracat. Dünyanın en büyük tarım ülkeleri de olsa Hollanda'dan domates ülkesi İspanya'ya kadar pek çok Avrupa ülkesine ürün satıyoruz."

İngiltere buldu, Hollanda geliştirdi

İlk kez 1930 yılında İngiltere'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Doktor William Gericke tarafından temelleri atılan bu yöntem, Hollanda tarafından geliştirildi. Türkiye'de ise ilk olarak 1995'de Antalya'da Agroser adlı serada kullanılmaya başlandı. Bugün topraksız tarım tekniği yaklaşık 30 serada başarıyla uygulanıyor. Seraların çoğu ihracat ağırlıklı üretim yapıyorlar. İç pazara verdikleri ürün miktarı daha sınırlı. Çünkü bu teknikle üretilen ürünler daha pahalı. Geleneksel yöntemle satış fiyatı yaklaşık 1 YTL olan bir kilo domates, topraksız teknikle üretildiğinde 3.5 YTL'den piyasaya çıkıyor. Türkiye için pahalı olan bu ürünün Avrupa'da alıcısı çok. Türkiye'de bu yöntemle ağırlıklı olarak domates ve biber üretiliyor. Yaklaşık 5 serada da çiçek üretimi var.

İç pazardaki talep katlanarak artıyor

Yurtdışında büyük bir pazara sahip olan topraksız tarım ürünlerine olan talep yurtiçinde de giderek artıyor. Topraksız tarım ürünleri büyük marketlerde kilo yerine paket olarak satılıyor. Paketlerin üzerinde "iyi tarım uygulaması" kriterlerine göre üretim yapıldığı anlamına gelen Eurepgap sertifikası bulunuyor. Tüketicilerin bu ürünleri tercih etmesinde rengi, kokusu, lezzeti kadar sağlıklı ve standart üretimi ifade eden bu sertifika da büyük önem taşıyor. Topraksız tarım ürünlerine olan talebin iç pazarda da büyük bir artış gösterdiğini belirten Agrobay Seracılık'ın sahibi Hasan Şentürk, "Eskiden üretimimizin sadece yüzde 1'ini iç pazara verirdik. Bu oran iki yılda yüzde 30'a çıktı. İç pazardaki talep bu alandaki yatırımların da artmasına neden oldu" diyor.


Ülkemizde yurtdışına satışta Eurepgap sertifikası olmadanda satış yapabilen topraksız üreticileri var.

04/01/2009 :  20:31:38 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder