İnternetten Tarım

Bu fikir internetten değerinde organik sertifikalı ürün satmanın iyi bir yolu olabilir. Yani tarla ve sitedeki gelişim aşamaları gösteri amaçlı yapılıp asıl amaç olan satışta gerçek sertifikalı birinci sınıf ürünler kullanılır. Gelişim aşamaları boyunca ödenecek para gerçek hayatla orantılı bir bedel olarak oturup hesaplanır.

10 m2 lik bir parsele domates eken müşteriye toprak bakımı parsel oluşturma ve tohum ile ekim işçiliği bedelini ödemesi ve işe başlaması istenir. Bu aşama internette üye olup girdiği kanalda kendisine fikir verip yönlendirmeler yaparak uygulattırılır. Gene yönlendirmeler yaptırılarak belli arlıklarla sulaması bitki bakımı yapması yabancı otları yolması istenir.

Ama eğer sisteme girdiği halde kendisi ihmal edip yapmazsa parası yakılmaz. Yeniden başlamak için beklemeye alınır. Mail ve mesajla hafif hafif dürtüklenir.

Aşamaları zevkle yapar işi sonlandırırsa ve aşamalarda ödemesi gerekenleri öder bitirirse 30 kg domatesi kendisine gene gerçek hayatla uyumlu olarak tek seferde değilde bir kaç partide gönderilir. 30 kiloyu 2 ye


bölmek işi rahatlatmayacağından 4 e bölünür mesela. 7-8 kiloluk kargolar halinde. Sertifikası, kullanma klavuzu , besin değerleri katoloğu , garanti belgesi ve benzeri süslü şatafatlı hatta janjanlı evraklarla ekipmanlarla beraber. Tamamen kendine has bir ambalajla.

Müşteriye bu domatesin kilosu en çok 10 liraya gelebilir. Toplamda 300 lirası gider. Ama domatesten başka zevk de almıştır. Ayrıca Dünyanın en güvenilir domatesini yemenin rahatlığına kavuşmuştur. Üstelik hayatıın belli bir süresini çok sevdiği bir oyunu oynaya rak geçirmiştir. Boş zaman değerlendirmiştir ve kapısında teslim edilen kendi ürünlerine sahip olmuştur. Komşularına kendi domatesim diye hava bile atabilir.

Ancak bu bir gösteridir. Siteye girip heveslenen kişiyi paraları harcamaya başladıktan sonra 6 ay bekletemezsiniz ürün için. Ürünü en çok bir iki ayda olup bitmeli. Bu bir iki ay içindeki bekleme sürelerini de her gün farklı bir etkinlijle doldurmalısınız. Boş kalan müşteri ilgisini derhal yitirir parasınıda geri ister. Bırakın iki ayı bekletmeyi her dakikasını dolduracak bir etkinlik bulmanız lazım.

Yani bu iş iki kollu bir iş. Birincisi ve en çok kafa yorulacak çalışılacak kısmı bilişim kısmı. İkincisi organik ürün satma kısmı.

Gerek bilişime ve gerekse ambalaj reklam satışa ciddi ekipler lazım.

Ceviz ağacı dikerse 10 yıl bekleyecek değil ya.

Belki de işi bir kaç günde ya da haftada bitirmek lazım.

Ama gösteri ile gerçek hayatı çok güzel iç içe sokmak gerekir. Müşteri o ürünün o kadar sürede olmasının imkansız olduğunu bilse bile gerçekten yetiştirmiş gibi sevinip haz duyacağı bir oyun oynamalı.

Organik ürün satmanın harika bir yolu olabilir.

Fakat sahip olunan arazide serada veya tarlada bu kadar çok farklı ürünü gerçekten organik kalitede tek bir işletmenin yetiştirmesi teorik olarak mümkün değil. Bu yüzden dünyanın dört bir yanından tedarikçi bulunması gerekir. Ülkemiz bu iş için iyi bir tedarikçi merkezi. Ama vatandaş hindistan cevizi dikmeye kalkarsa bizim burada bulamayacağınızdan elinizde bir yerden temin edilmiş sertifikalı hindistan cevizi olmalı. Müşteri dikince siparişi verin mesela önceden anlaştığınız tedarikcinize.

Ürünün zengin çeşitli olması müşteriyi cezbedecektir. Sırf meraktan yetiştirmek isteyeceği ürünler olabilir.

Bu bir tarım işi değil pazarlama işidir.

Zeytin ağacı dikerse, zeytini işleme aşaması olmalı. Sızma veya rafine zeytinyağını harika şişelerde gönderme kısmı bulunmalı. yetiştirirken harcanan para bir de işleme kısmında harcanmalı. Pres al kullan. Kazan al yakıt al rafine et gibi seçenekler mesela.

  12/05/20121  03 : 50 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder