Pazarlamada Cinsiyet Ayrımı.

Satıcının iyisini pek severim. İşini iyi yapıyorsa cebimdeki son kuruş ta olsa bir katkıda bulunmak isterim. Satıcının iyisi satışı kişiyi iyi hissettirerek yapabilendir.

İki kriter var. Birincisi satış gerçekleşecek. İkincisi bu alışverişten her türlü mutlu olunacak.

Ortada bayan faktörü yok.

Bugün bir fuara gittik. Bir ürün çok ilgimi çekti yanaştım, fiyatından başka hiç bir şeyi merak etmiyorum. Basit bir ev gereci. Fiyat makulse almaya hazırım. Stand ve reklamlar zaten beni yeterince cezbetmiş durumda. Yanımıza şekilli uzun boylu hoş sesli bir satıcı abla geldi. Başladı konuşmaya. Sıkı, eski kaşar satıcılardan olduğu belli. Hem zeki hem tecrübeli. Bunu her hareketiyle belli ediyor. Fakat ürünle ilgili anlattıkları bizim hiç bir şekilde fizik kimya ve matematik bilmememiz üzerine kurulu. Sanıyorum ürünün dili olsa bu anlatıma hüngür hüngür ağlardı. Ben kendimi sattım zaten sen bir sus da alsın adamlar derdi. Abla iyidi ama hepsi bu. Almadık ve ayrıldık standdan.

Bilgisayar oyunları ile arkadaşlığımız biteli 10 yıl kadar oluyordur. Hiç oynamam ve hiç hevesim yoktur. Fakat bu oyunlara ilgi duyacak yaşlarda yavrularımız olduğundan bir çoğundan haberimiz vardır. Çarşıda geziyoruz. Bir akvaryumcu bulmamız gerekiyor. Aklımızda oyun CD si diye bir şey yok. Zaten evde son çıkan ne varsa mevcut. Girdiğimiz pasajda akvaryumcu kapatıp gitmiş. Fakat bir bir CD ci dükkanı var. Dükkanın önü tamamen açılmış. Pasajın içinde gezerken mevcburen adamın dükkan sınırları içine ayak basıyorsunuz. Cd ci kardeşimiz her bakana kibarca atlıyor. Buyrun diyerek yanına kadar geliyor. Saniye geçikmiyor. Zaten daha ileriden sizi kısmen analiz etmiş. Çoluk çocuğa mı alır kendine mi bir şey bakar aklında CD hiç yok mudur farkında. Raflarını da çok güzel düzenlemiş. Bir de LCD takmış oyun demoları yayınlanıyor. Cazip çekici görüntüler. Sohbeti kısa ama güzel. Sıkmıyor. İtmiyor. Balık diye girdiğimiz pasajdan bir uçak similatörü oyun alıp çıktık. Tipi nasıl bir satıcının ? Üstü başı günlük sıradan tişört pantolon. Ayakkabılar hafif eski ama sağlam. Bakımsız kirli sakal, iri cüsseli, kaba elli bir adam.

Mini etek yok, iç gıcıklayan ses yok, iltifat eden sözler yok. Erkeğin şekilsizi. Hiç niyetimiz yokken sattı ürünü.

İyi satıcı vardır. Bayan sattırır diye bir şey yoktur. Bu zahiri bir duygudur. Sonuç verirmiş gibi görünen ama aslında vermeyen.

Ama bayan satıcı aynı zamanda iyi bir satıcı ise, erkek ama iyi satıcıya bir kaç puan fark atabilir. Bunun sebebi piyasada iş yapan alışverişte son sözü söyleyen erkeğin kadından sayıca fazla olmasındandır. Kadınlar fazla olsaydı aynı durumun tersini konuşuyor olacaktık. Şekilli erkek satıcıların daha çok iş yaptığından bahsediyor olacaktık.

19/05/2012   23:50  de yazıldı.  Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder